Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Mikronésie se skládá ze čtyř hlavních souostroví

Mikronésie se nachází na západě Tichého oceánu a skládá se ze 4 federálních států. Federativní republika Mikronésie je ostrovní stát v západní části Tichého oceánu. Rozloha pevniny činí 274 čtverečních kilometrů.

Stát se skládá ze čtyř hlavních souostroví Yap, Chuuk, Pohnpei a Korsrae v severozápadním Tichém oceáně v souostroví Karolíny. Rozkládá se na sopečných a korálových ostrovech s vlhkým tropickým podnebím.

Federativní státy Mikronésie jsou federativní republikou, suverénním státem ve volném společenství s Spojenými státy americkými. Stát Mikronésie je součástí stejnojmenného regionu, který je tvořen stovkami malých ostrovů rozdělených do sedmi teritorií. Jedná se o zemědělský stát, poměrně významný je zde cestovní ruch. Pro Mikronésii je hlavním vývozním artiklem exotické ovoce a kokosové ořechy. Důležitou pozici má také rybolov. Stát je nezávislý od roku 1990.

Archeologické nálezy naznačují, že Mikronésie byla osídlena před více než 4 tisíci lety. Původní decentralizovaný rodový systém se vyvinul v ekonomicky a nábožensky centralizované impérium se sídlem na ostrově Yap. V 12. a 13. století zde existovala silná království, což dokazují ruiny budov např. v Kosrae. Velkou záhadou jsou dodnes umělé čedičové ostrovy Nan Madol, blízko ostrova Pohnpei.

Pro Evropu objevili oblast dnešní Mikronésie Portugalci. V 16. století oblast ovládlo Španělsko pod názvem Španělská východní Indie. V roce 1899 byla podstoupena Německu, které toto území začlenilo do své kolonie Německá Nová Guinea. Od roku 1914 bylo území spravováno Japonskem. Od roku 1949 byla pod správou OSN vykonávanou USA jako součást Poručenského území Tichomořské ostrovy.

Mikronésii je možné navštívit kdykoliv během roku. Průměrná teplota je stabilních 27 °C. Pouze v období červenec-listopad je větší vlhkost. Panuje zde teplé tropické a vlhké podnebí, ovlivněné oceánem. V zemi se nerozlišuje vysoká a nízká turistická sezóna.

Jediný systém autobusové dopravy funguje na ostrově Yap. Na ostrově Weno (Chuuk) a Yap je k dispozici taxislužba. Na větších ostrovech je možné půjčit osobní automobil. Mimo města je kvalita silnic většinou neuspokojivá. Situace se zhoršuje po přívalových deštích. V zemi se jezdí vpravo, i když na cestách se vyskytují i automobily, které mají řízení uzpůsobeno pro jízdu vlevo. V zemi neexistuje asistenční služba pro automobilisty. Nejobvyklejším způsobem cestování mezi ostrovy je rozšířený systém lodní dopravy.

Ostrovy mají plochý povrch a nepatrně vyčnívající nad úroveň mořské hladiny. Přesto nejvyšší hora Totolom měří 791 m. Hlavní město je Palikir na ostrově Pohnpei. Hlavními ostrovy Mikronésie jsou Mariany, Karolíny, Marshallovy ostrovy, Gilbertovy ostrovy a Palau.

Palau
Palau je souostroví, ležící v nejzápadnější části Mikronésie. Palau leží v Tichém oceánu asi 500 km východně od Filipín. Tvoří nejzápadnější součást souostroví Karolíny. Souostroví Palau tvoří 350 ostrovů a ostrůvků. Obydleno je jen 7 z nich. Místo je jedním z nejkrásnějších potápěčských lokalit. Zdejší neporušené korálové útesy a průzračné moře je pro obdivovatele podmořského světa hotovým rájem. Je to jedním z posledních koutů světa, kde potkáte mořské panny - dugongové, tisíce barevných korálových rybek a husté porosty deštného pralesa.

Palauská republika je jedním z nejmladších států světa. Ostrovy objevil v 16. století španělský mořeplavec Ruy Lopéz de Villalobos. V 19. století byly ostrovy zakoupeny od Španělska Německem. Na konci 2. světové války ostrov obsadili Američané a až v roce 1994 byla Palau udělena nezávislost. Na konce 2. sv. války zde probíhala pacifická část konfliktu. Mezi korálovými útesy je stále k vidění mnoho vraků lodí a bojových letadel.

Pro potápěče je Palau skutečný ráj. V azurovém moři mají svůj domov desítky druhů žraloků – šedí útesoví, černoploutví, zebrovití, stříbrocípí aj. Vzácně se zde vyskytuje i kladivoun velký. V neposlední řadě je zde také světoznámé jezero Jellyfish Lake, ve kterém žijí endemické druhy medúz.

Až do pozdního 18. století byli Palauci tetováni pro určení důležitosti ve vesnici. Muži nosili vlasy ve stažených drdolech a jejich vůdci náramek vyrobený z obratlů. Dokonce dnes i přes vliv okolí, si Palauci stále udržují své tradice, díky nimž jsou v Tichomoří naprosto ojedinělí.

Palau má příjemné teplé klima po celý rok s roční průměrnou teplotou 27 stupňů Celsia. Průměrná vlhkost se pohybuje kolem 82 %, a i mezi červencem a říjnem, když prší nejvíce, je zde stále hodně slunce. Tajfuny jsou zde vzácné, jelikož Palau leží mimo tajfunovou zónu. Území Palau je členité. Korálové ostrovy jsou zpravidla ohraničeny širokými hradbami útesů. Nejvyšší bod je Mount Ngerchelchuus (242 m nadmořské výšky).

Yap
Yap je jeden z nejkrásnějších ostrůvků Mikronésie. Yap vyniká nejen svou specifickou kulturou, ale proslul také jako překrásná potápěčská lokalita. Místní podmořská fauna je naprosto unikátní a mezi potápěči celého světa je Yap velkým pojmem. Všech 130 ostrovů a atolů patřících k ostrovu Yap, je obklopeno průzračnými vodami s hojnou podmořskou faunou. Vzhledem ke své odlehlosti jsou na Yapu pouze malé rodinné hotýlky a vy tu tak máte jedinečnou příležitost poznat blahodárný klid tichomořského životního stylu. Symbolem ostrova Yap jsou veliké kamenné mince, které zde do dnešních dnů slouží jako platidlo.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 7 442 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko